Ciobanita

"A rosti numele de Basarabia e una cu a protesta contra dominatiei rusesti" M. Eminescu

BASARABIE, CETATENIA ESTE DREPTUL TAU. Băsescu a promulgat Legea cetăţeniei

Posted by Corina Ciobanu pe noiembrie 15, 2009

basescu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul AfisCampanieProCetatenieRomanapentru promulgarea legii de aprobare a OUG care modifică şi completează Legea cetăţeniei române, în sensul simplificării procedurilor de redobândire şi acordare a cetăţeniei.

Administraţia Prezidenţială a precizat, miercuri, că şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 36/2009 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat încă de marţi că va promulga Legea cetăţeniei, promovată prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, precizând că în 2009 s-au acordat cetăţenii în baza ordonanţei de urgenţă „cât nu s-au acordat din ’90 până acum”.

Şeful statului a menţionat că actul normativ „a creat facilităţi foarte mari pentru românii până la a treia generaţie” care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia română.

„De exemplu, după ruperea Moldovei de România, românii de pe teritoriul Republicii Moldova şi-au pierdut cetăţenia. Aceia care mai sunt în viaţă, dar şi până la a treia generaţie, pur şi simplu pot cere cetăţenia română. Nu mai trebuiesc multe acte ca să o acordăm”, a declarat Băsescu.

El a reamintit că este stipulată în lege obligaţia autorităţilor de a acorda cetăţenia solicitată în maximum cinci luni.

„Această lege a fost iniţiată prin OUG. A funcţionat foarte bine de când am promis într-o discuţie cu românii din Moldova că vom simplifica legea. Anul acesta s-au acordat cetăţenii în baza acestei ordonanţe cât nu s-au acordat din ’90 până acum. Chiar dacă românii din jurul frontierelor nu rămân toţi în România, avem obligaţia să le dăm şansa să circule în Europa, pentru că sunt sânge din sângele acestei naţiuni”, a mai spus preşedintele Băsescu.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, că preşedintele Traian Băsescu duce, din interes electoral, o campanie de „populism deşănţat” şi „demagogie” în R. Moldova, însuşindu-şi meritele adoptării Legii cetăţeniei.

Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lunii octombrie, OUG care simplifică procedura de reacordare a cetăţeniei române persoanelor care au dobândit dreptul prin naştere sau prin adopţie şi care l-au pierdut din motive neimputabile. Actul normativ fusese aprobat anterior de Senat.

Potrivit Ordonanţei, emise de Guvernul Boc, contrasemnată pe 15 aprilie de către miniştrii Cătălin Predoiu, Dan Nica şi Cristian Diaconescu, în cazul acestor persoane nu se mai justifică etapa procedurală a interviului, „fiind vorba de foşti cetăţeni români, care în mod evident cunosc limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială, aşa cum prevede legislaţia în vigoare”.

Ordonanţa prevede ca verificarea de către Comisia pentru cetăţenie a îndeplinirii condiţiilor pentru redobândirea cetăţeniei române să se facă în termen de cel mult cinci luni de la data înregistrării cererii.

Cererile pot fi depuse la Direcţia cetăţeniei din Ministerul Justiţiei, după obţinerea, potrivit legislaţiei în vigoare, a dreptului de şedere.

Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândirea cetăţeniei, însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor legale, la misiunile diplomatice ori oficiile consulare competente după domiciliul sau reşedinţa solicitanţilor.

MEDIAFAX

Reclame

Un răspuns to “BASARABIE, CETATENIA ESTE DREPTUL TAU. Băsescu a promulgat Legea cetăţeniei”

  1. farima carolina said

    cum as putea sa-mi redobindesc cetatenia romana?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: